ANTIKVARISKA UPPDRAG

Antikvariska uppdrag utförs på beställning av kommuner, länsstyrelser och enskilda.

  •  Kulturhistoriska förstudier i samband med detaljplaner och annan samhällsplanering
  • Antikvariska förstudier och utredningar inför restaurering/ombyggnad av kulturskyddade byggnader
  • Antikvarisk medverkan enligt kulturmiljölagen och PBL
  • Skrivuppdrag inom området kulturarv och kulturmiljö, exempelvis manus och texter för kulturhistoriska utställningar, skyltar, audioguider etc.

 

Kulturarvsguiden drivs sedan 2014 av Agneta Åsgrim Berlin – tidigare verksam som antikvarie vid Jönköpings läns museum. Hon har lång och kvalificerad erfarenhet av antikvariska utredningar och medverkan vid restaurering av kulturmärkta byggnader. Några specialområden är länets 1900-talsbebyggelse, industriminnen, tapethistoria och det gröna kulturarvet i park och trädgård.

UPPDRAGSEXEMPEL

Idé och genomförande av utställningen Neon – stadens ljus

Tändsticksmuseet i Jönköping, 2017

När höstmörkret efter sommaren åter sänker sig över Jönköping öppnar Tändsticksmuseets utställning Neon – stadens ljus. Jönköping har varit något av en metropol i neonsammanhang. Här har funnits ovanligt många neonskyltar – under neonteknikens guldålder på 1950-och 1960-talen kunde man räkna till hundratals i stadsbilden. Utställningen belyser neonskylten som ett modernt urbant kulturarv – på samma gång teknikhistoria och designhistoria.

Förstudie och antikvarisk medverkan, Kristallen i Bruzaholm

Föreningen Kristallen i Bruzaholm/

länsstyrelsen, 2016–2018

I början av 1960-talet kom modernismen till brukssamhället Bruzaholm i Småland, i gestalt av ett växthus och en blomsterförsäljnings-paviljong med fasader i glas och koppar. Efter många år av ovisshet och förfall pågår nu ett omfattande restaureringsprojekt med stöd från Riksantikvarieämbetet. Den moderna byggnads-tekniken innebär speciella utmaningar.

 

LÄS UTDRAG

Vård- och underhållsplan för byggnadsminnet Jätsbergs herrgård

länsstyrelsen i Kronoberg, 2015

Jätsberg är ett av byggnadsminnena i Kronoberg. Länsstyrelsen upprättar vård- och underhållsplaner för kunskap och långsiktighet i tillsynen av de skyddade byggnaderna. Utredningsuppdragen har tilldelats efter offentlig upphandling och förutsätter samarbete mellan arkitekt och antikvarie.

 

LÄS UTDRAG

Vård- och underhållsplan för byggnadsminnet Ljuders kyrkstallar

länsstyrelsen i Kronoberg, 2015

Kyrkstallarna i Ljuders socken är ett av byggnadsminnena i Kronoberg. Länsstyrelsen upprättar vård- och underhållsplaner för kunskap och långsiktighet i tillsynen av de skyddade byggnaderna. Utredningsuppdragen har tilldelats efter offentlig upphandling och förutsätter samarbete mellan arkitekt och antikvarie.

 

LÄS UTDRAG

Rapporten Tändsticksområdet i Jönköping samt Hospitalsgården, kv. Jamben 2 & 3

JÖNKÖPINGS KOMMUN 2014

Tändsticksområdet är ett riksintresse för kulturmiljön. Rapporten presenterar fabriksområdets utveckling och de enskilda byggnadernas roll i produktionen. Arkitektur och byggnadsteknik beskrivs, och de industrihistoriska och stadshistoriska värdena definieras.

 

LÄS UTDRAG

PUBLIKATIONER I URVAL

Åminne Bruk. Människor och maskiner.

ÅMINNE BRUKS MUSEUM 2013

Vid sjön Vidöstern, söder om Värnamo, ligger Åminne Bruk som är Smålands bäst bevarade sjömalmshytta och ett industriminne av riksintresse. Boken skildrar industriminnet från flera infallsvinklar – teknikhistoriskt, etnologiskt och antikvariskt. Min roll var som projektledare, redaktör och medförfattare.

 

 

Kålgårdarna – stadens köksträdgård

JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM 2011

Kålgården är idag en modern stadsdel i Jönköping. Under flera hundra år användes området som stadsbornas gemensamma köksträdgård med odlingslotter, lusthus, slåtterängar och plantager. Boken berättar stadsdelen historia från 1600-tal till 1900-tal, med tyngdpunkt på odlingshistorien. Rikt illustrerad med kartor, fotografier och ritningar.

 

LÄS UTDRAG

Visioner och vardagsarkitektur. Byggnadskonst i Jönköpings län under 1900-talet.

 JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM 2007

Boken presenterar ett trettiotal arkitekter, ingenjörer och byggmästare som var med och formade det moderna samhällets miljöer. I arkivens gömmor – bland akvarellmålade perspektivritningar, lövtunna blyertsskisser och bleknade blåkopior – har författarna sökt spåren av kändisar och doldisar i länets arkitekturhistoria. Min roll var som projektledare, redaktör och medförfattare.

 

Tegel, gjutjärn och ångkraft. Jönköpings Tändsticksfabriks byggnadshistoria.

 TÄNDSTICKSMUSEET 1997

Tändsticksområdet i Jönköping är en unik industrihistorisk miljö. Skriften sammanfattar fabrikens mer än 100-åriga verksamhet med utgångspunkt från byggnadernas roll i produktionen och karaktärsdrag i arkitektur och konstruktioner.

Vid tall och timrad knut

JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM 1996

Detta är boken som behandlar alla sidor av Jönköpings Stadspark – parkens tillkomst, Café Stugan, Friluftsmuseet och Fågelmuseet. Boken utkom till Stadsparkens 100-årsjubileum år 1996.

 

Jönköpingspromenader

JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM 1994

Denna behändiga guidebok med sex historiska stadsvandringar, har varit en av länsmuseets bästsäljare genom åren. Illustrerad av Kerstin Olofsson.

 

 

Anteckningar i trädgårdsskötsel 1882 – en trädgårdselevs dagbok

Bulletin för trädgårdshistorisk forskning 2016

 

LÄS ARTIKEL

 

Kulturarvsguiden i Jönköping | Väpnargatan 5 | 554 48 Jönköping | Mobil 072-209 40 20 | agneta@kulturarvsguiden.com | www.kulturarvsguiden.com