Att stadsvandra är ett fint sätt att lära känna sin närmiljö. Jönköping har en händelserik historia och intressanta omgivningar som inspirerar till guidade promenader. Visste du att Östra Torget under 1700-talet inte var ett torg utan en hamn? Eller att Jönköping har Sveriges första parkeringshus som fortfarande är i bruk – en funkispärla från 1929? Jag erbjuder tio olika guidade vandringar eller varför inte ett besök i stadshistoriska utställningen i Arkivhuset. Välkommen att kontakta mig!
Personalaktivitet eller släktträff? Alla program kan skräddarsys efter era önskemål. Guidningar genomförs även på engelska.
TIDSÅTGÅNG: 1–1½ timme
GRUPPSTORLEK: 5–40 personer
KOSTNAD: 1 500–1800 kr + moms
Vi besöker ett av Jönköpings okända smultronställen. Stadsvandringen inleds på den så kallade Skäktabacken vid Dalviks centrum. Här hade trädgårdsmästare M. P. Andersen sin verksamhet kring sekelskiftet 1900. Handels-trädgården omfattade växthus, boningshus och omgivande trädgård. Vårblommande mattor av nunneört och scilla står kvar från denna tid liksom flera intressanta storvuxna barrträd. Från Skäktabacken går vi vidare till Grytet, den storslagna vildmarksträdgård som Andersen skapade på ålderns höst i en naturskön ravin vid Dunkehallaån.
Obs! Vandringen genomförs endast under våren och försommaren.
NY!
I slutet av 1800-talet blev det modernt att flytta ut från överbefolkade stadskvarter till villaområden med trädgårdar och frisk luft. Jönköpings första stadsdel med friliggande hus och villor planerades väster om Junebäcken, på markerna till herrgården Bäckalyckan. År 1910 bildades Bäckalyckans Tomt AB för att avstycka och sälja tomter från herrgårdens mark. Stadsparken gjorde området attraktivt, liksom spårvägslinjen som år 1907 drogs uppför Dunkehallavägen. Vi följer områdets framväxt, speglad i stadsplanen och arkitekturen. Här finns goda exempel på olika stilar som nationalromantik, jugend, 1920-talsklassicism och funktionalism.
Följ med på en nostalgisk neonpromenad genom Öster och Väster. Jönköping har varit något av en knutpunkt för neontekniken. Med ”funkisen” och Stockholms-utställningen 1930 fick neon sitt stora genombrott i stadsbilden. På 1950-talet hade den moderna butiksgatan nått sin fulla blomstring med upplysta skyltfönster och ljusreklam. Att kvällstid flanera utmed affärs- och nöjesstråken blev ett folknöje. Neonskyltarna kan idag betraktas som en del av det urbana kulturarvet. Under denna stadsvandring tittar vi på flera klassiska Jönköpingsskyltar och får veta mer om deras historia.
Obs! Vandringen genomförs endast under den mörka årstiden.
NY!
NY!
År 1896 anlades Jönköpings Stadspark på höjderna väster om staden. Av den vildvuxna Skjutsarehagen skapades en naturpark ”för folkets trevnad och vederkvickelse”. I mer än hundra år har Stadsparken varit ett närbeläget utflyktsmål för lek, naturupplevelser och kaffestunder i det gröna. På denna promenad möter vi parkens folkkära platser; Ryggåsstugan, Värendsberget och Fågelmuseet. Och inte minst dess originelle beskyddare, postmästare Olsson!
För naturintresserade grupper kan vandringen inriktas på Stadsparkens naturhistoria, växtliv och värdefulla träd.
Stadsdelen Väster har genomgått flera omvandlingar genom tidernas lopp. Här grundlades det medeltida Jönköping, genom stadsprivilegier utfärdade år 1284 av Magnus Ladulås. Slottsbygge och befästningsverk medförde vid 1600-talets början en nygrundning av Jönköping öster om Hamnkanalen, och medeltidsstaden försvann. Tvåhundra år senare växte Förstaden fram på Väster, som snart utvecklades till Jönköpings mest moderna och dynamiska stadsdel. Rådhusparken, Brandstationen och Automobilpalatset är några av anhalterna på denna stadsvandring.
Jönköping tog redan vid 1800-talets mitt de första stegen mot stadens industrialisering, genom de tre välkända storföretagen Jönköpings Tändsticksfabrik, Munksjö Bruk och Jönköpings Mekaniska Verkstad. Men den framväxande industristaden rymde därutöver många idag bortglömda branscher och fabriker. Entreprenörer, tekniker och kapitalister samverkade under denna dynamiska period, och Jönköping blev politiskt och ideologiskt ett fäste för den framväxande liberalismen. Under vandringen besöker vi några anläggningar och byggnader som erinrar om Jönköping som industristad.
Som en variant erbjuds även en specialvandring på Tändsticksområdet, med inriktning på fabrikens historia och arkitektur.
Dunkehallaåns dalgång har kallats Jönköpingsindustrins vagga. En mångfald av kvarnar, stampverk och verkstäder har under århundradens lopp utnyttjat kraften i åns många vattenfall. Här tillverkades benmjöl, bresilja, tallbarrsolja och britanniametall. I en enkel smedja vid ån lades grunden till storföretaget Jönköpings Fläktfabrik. Vi följer ån uppströms från Kortebovägen till Pojkadammen vid Dalvik och får veta mer om områdets spännande industrihistoria.
Torpa är ett område som har en alldeles egen stämning och karaktär. Här finns en blandning av bostäder, butiker och verksamheter som ger liv åt stadsdelen. Södra Kvarteret eller Söder är den ursprungliga benämningen på området söder om Kungsgatan, som har vuxit fram under den senaste hundraårsperioden. 1900-talets stadsbyggnadsidéer har i olika skeden format dess planmönster och byggnadstyper. Under denna stadsvandring följer vi i spåren av stadsdelens framväxt och avläser idealen från jugend, 1920-talsklassicism och 1930-talsfunkis i byggnadernas placering och fasader.
I 1600- och 1700-talens Jönköping fanns en livlig verksamhet på stadens innergårdar. Här fanns uthus med stall, magasin och verkstäder. På kvarterens insida förekom även odlingar av köksväxter och små prydnadsträdgårdar. När staden växte snabbt under 1800-talet blev kvarteren överbefolkade. Vid 1900-talets början betraktades de gamla gårdarna som slum och rivningsraseriet tog sin början. Vid denna stadsvandring tittar vi in på några gårdsmiljöer som fortfarande är bevarade på Öster.
Denna vandring följer Jönköpings historia med byggnadskulturen och arkitekturen som infallsvinkel. Hovrättstorget och trähuskvarteren vid Smedjegatan är några av hållpunkterna. Därefter tar vi språnget över Hamnkanalen till 1800-talsstadens nya paradplats – Rådhusparken med gjutjärnsfontänen, länsresidenset och gamla läroverket, idag Jönköpings rådhus. Om tiden tillåter så uppmärksammar vi också några av 1900-talets landmärken i stadsbilden.
Minnen, människor, platser är namnet på den stadshistoriska utställningen i Jönköpings arkivhus. Den står alltid öppen vid samma tidpunkter som stadsbiblioteket och arkivets forskarsal. Här skildras stadens spännande historia från 1200-talet till 2000-talet, med hjälp av unika museiföremål, kartor och bilder. Med en kunnig ciceron blir utställningsbesöket extra givande. Här får du höra mer om krukmakare, kanaler och kålgårdar och om hur den rysliga koleran drabbade staden.
1000 kr + moms
Kulturarvsguiden i Jönköping | Väpnargatan 5 | 554 48 Jönköping | Mobil 072-209 40 20 | agneta@kulturarvsguiden.com | www.kulturarvsguiden.com